Girbau

La masia del Girbau és una altra de les cases pairals de Granera.

Formada pel Girbau de Dalt, devorada per un vast incendi que només deixà dempeus algun dels murs exteriors, i el Girbau de Baix, que fou habitada fins a principis de la dècada de 1960 i que recentment ha estat totalment restaurada.
Totes dues cases ja consten com a fogatges a la Batllia General de Catalunya l’any 1497.
Al Girbau podem visitar també un forn d’obra on es fabricaven rajols, maons i teules i també un mur de pedra seca amb una pintoresca barraca de vinya al bell mig molt ben conservats.
Girbau de Dalt
Façana principal del Girbau Subirà al 2007
Aquest gran mas està situat a 644 metres d'altitud, al nord-oest de Granera i just al costat nord de l'altre mas, el Girbau de Baix o Girbau Jussà.

Vista exterior de la façana de ponent del Girbau de Dalt
La masia està construïda sobre la cinglera i la cara nord del torrent del Girbau, en el vessant occidental de la muntanya del Castellar.

Vista de la façana de migdia en 2011
Temps ençà hi va haver hi un incendi i des d'aleshores la casa ha restat abandonada. Ara és una ruïna gairebé total. El sostre està totalment enfonsat. Tant sols es conserva, relativament bé, la paret de migdia, on hi han una porta adovellada i una finestra de pedra tallada d'estil gòtic.

Detall de la porta d'entrada a la façana de migdia

Finestra sobre la porta principal d'estil gòtic
Al casal s'hi arriba, des de Granera, pel Camí de Monistrol de Calders. Passada la masia de Bigues, s'arriba a les Roques de Caldat; d'aquest lloc arrenca el Camí del Girbau. És de llarg recorregut que comença a les roques de Caldat i marxa en direcció a llevant, encara que a mesura que progressa en aquest sentit els diversos revolts el fan variar en la direcció fins que forma un punt rodó, gairebé a l'encapçalament del torrent del Girbau, aleshores marxa pel mig de la cinglera en direcció nord-oest fins a arribar a la casa.

Vista interior de la façana de migdia
A la casa, en temps de les guerres carlines de finals del segle XIX, els carlins hi tenien una mena d'hospital de campanya, per curar als ferits dels combats de les rodalies. A la vora de la casa, hi tenien un cementiri on enterraven els seus morts.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 13.04.2017 | 17:16