Bigues

Situada al peu del castell per la part de ponent, Bigues és un dels masos més antics i amb encant del terme de Granera.

La masia de Bigues és una gran casa, ben restaurada, amb una construcció davant, separada per uns metres del casal, que serveix de masoveria.

Aquesta edificació, relativament moderna, va ser una modificació, d'un magatzem per guardar estris del camp, en una casa habitable pel masover i la seva família.
 
Casa dels masovers de Bigues
També hi ha una construcció en forma allargada, adossada a la façana principal del mas, amb una porta gran d'arc de mig punt, destinada a guardar el carro i altres estris utilitzats en la vida agrícola en la masia.

Vista del castell de Granera des de Mas Bigues. L'edificació que apareix és el magatzem
actualment convertit en la casa dels masovers (foto de C.Lisbona).
El casal té una àmplia porta d'entrada dovellada de pedra amb una inscripció "Ramon Bigas 1714" i en una de les finestres la data de "1772".


Vista d'ocell del casal de Bigues

A més, existeix una capella de la casa de Bigues, situada a ponent de la masia, just sota la cara sud-oest de la cruïlla del camí de Monistrol de Calders, sota les roques de Caldat, en la Baga de Bigues.

La capella de Bigues
La capella és de construcció senzilla, amb coberta a dues aigües perpendicular a la façana i amb dues portes d'entrada. Originàriament era una barraca gran de pastor que va ser adaptada com a capella. No s'hi ha celebrat cap acte religiós perquè mai ha estat consagrada.

Conjunt d'edificacions que formen Mas Bigues (foto dels anys 40-50 de J.Vilà).

El conjunt d'edificacions estan situats sota el camí de Monistrol de Calders, just a la sortida del carrer Monistrol de Granera. A 746,3 metres sobre el nivell del mar.

Mas Bigues l'any 1930 (foto de P.Genescà).
El primer cop que figura el mas Bigues documentat és en 1497, en concret en la Batllia General de Catalunya, en la relació de fogatges de 1497. També apareix en la mateixa relació de fogatges de l'any 1553.

Mas Bigues als anys 50 (foto de C.Lisbona).
En 1882 apareix en un document on descriu que el pagès de mas Bigues es dedica al cultiu de secà i de vinya.

Camí de Monistrol - 08183 Granera - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 12.04.2017 | 15:42