El Coll

El Coll és un gran casal, darrer del terme municipal de Granera baixant cap a Monistrol.

Està situada a 643,9 metres d'altitud sobre el nivell del mar. Justament en un coll (segurament d'aquí ve el nom de la masia) molt a prop del termenal entre Granera i Monistrol de Calders. És un contrafort sud-oriental del massís de Trullars.

S'hi accedeix pel camí de Monistrol de Calders a Granera, entre aquestes dues poblacions. La masia és al peu del camí, arran del costat de migdia del camí de Monistrol, lleugerament enlairada, que passa tocant les seves parets. El mas és a una distància de quasi dos quilòmetres de Granera, i a uns quatre i mig de Monistrol de Calders.

Al casal s'hi entra a través d'un barri orientat a llevant. Té una entrada d'arc de pedra apuntat amb brancals de pedra, com les finestres, d'arc pla, en algunes de les quals figuren diferents dates: la del cos lateral "1737", "1752" a la de les golfes i "1760". Té una bella galeria amb tres pilars de pedra a la cara de migdia.

La masia del Coll antigament comptava entre els seus edificis amb la capella de Sant Josep, avui desapareguda. La masia és molt antiga, ja que figura documentada, anomenada amb aquest topònim romànic, des de l'edat mitjana.

Camí de Monistrol - 08183 Granera - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 12.04.2017 | 22:42